Wandelvakantie in het Ultental en Deutschnonsberg

Tradities en mediterraans genieten: dat is het Italiaanse Zuid-Tirol. Een ideaal gebied om een wandelvakantie te houden, bijvoorbeeld langs de oudste naaldbomen van Europa of langs de traditionele veeteelt en oude ambachten. Het d’Ultimo/Ultental en Deutschnonsberg is even terug in de tijd: genieten en ontspannen.

wandelen in zuid tirol600 kilometers wandelpad

Als je naar een gebied gaat waar tradities nog hoog in het vaandel staan, kun je even lekker onderduiken. Weg uit je drukke wereld en even terug in de tijd. Als wandelen een van je hobby’s is, kun je je hart ophalen in het Meraner Land in Zuid-Tirol. In het d’Ultimo/Ultental en Deutschnonsberg zijn maar liefst 600 kilometers aan wandelpaden aangelegd, door het dal. Vrije uitzichten zijn gegarandeerd en de schoonheid van de natuur kun je hier weer helemaal herontdekken. Deutschnonsberg is een gebied waar vier idyllische plaatsen onder vallen: Laurein, Sankt Felix, Unsere Liebe Frau im Walde en Proveis. Unsere Liebe Frau im Walden is een bedevaartsplaats. Afzondering en stilte is hier heel gewoon en tot rust komen niet zo moeilijk.

 
Bomen met een verhaal

Ultner oerlariksen zijn ongeveer tweeduizend jaar oude naaldbomen aan de rand van Santa Geltrude. Je kunt je bijna niet voorstellen wat deze bomen allemaal al meegemaakt hebben in de geschiedenis. Dat ze veel meegemaakt hebben, is te zien aan de vorm van drie specifieke lariksen. Stammen tot wel acht meter dik, getekend door weer en wind, zichtbare bliksemschade, de bomen hebben elk hun eigen verhaal én karakter. Omdat er ooit vier lariksen in dit gebied stonden met eenzelfde soort uiterlijk, is aan de hand van jaarringen vastgesteld hoe oud de bomen moeten zijn. Dit kon, omdat die vierde boom in 1930 omgevallen is. Natuurmonumenten geeft in drie talen uitleg over de imposante historie en over alles wat wetenswaardig is in dit gebied. Als je in Ultner bent, moet een bezoek aan de oude lariksen bijna wel op je lijstje bezienswaardigheden staan. Even bij de bomen stil staan en wegdromen bij hun verhaal, meer ontspannen kan bijna niet.

Educatieve en historische wandelingen

.

.

Wandelen is sowieso een bezigheid die veel vakantiegangers graag doen. Wandelend is het namelijk eenvoudig een omgeving te verkennen. Dit kan met een gids, maar natuurlijk ook zonder. In Merano/Meran is een Sisiweg, een wandeling die je in de voetsporen laat treden van keizerin Sisi en je naar het centrum van de stad brengt. Daar aangekomen, kun je direct de botanische tuin bij kasteel Trauttmanssdorff bezoeken, zeker de moeite waard. Een stadswandeling is, naast een wandeling in de bossen of bergen van Zuid-Tirol een mooie afwisseling. Ook een aanrader is een wandeling langs de waal. Dit is een irrigatiekanaal, aangelegd voor de watervoorziening van de vele gaarden in Meraner Land. Deze wandeling is met zijn twee kilometer zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Educatieve punten zijn gemarkeerd, waardoor je veel te weten komt over het ecosysteem in de omgeving.

Zoek je wandelschoenen maar op!

Een stadswandeling langs de Passer, over de promenade, is een populaire wandeling. En ben je na deze nog niet uitgewandeld, dan is de beeldenwandeling in Lana ook nog een tip. Deze wandeling is acht kilometer lang en van grote culturele waarde. Ook de educatieve wandelroutes in Völlan zijn prachtig, waarbij de kastanjewandelroute een uitspringer is. Kortom: zoek je wandelschoenen maar op, als je een vakantie boekt in Zuid-Tirol.

Dit vind je misschien ook leuk...