Wandelen tussen de Haflinger paarden

Zuid Tirol staat bekend om de vele boomgaarden, appelbomen en wijngaarden. In Hafling, Foiana/Völlan en Meran 2000 zijn deze echter niet te vinden. Veel bossen en weiden over hoogvlakte en bergdorpen. De milde temperaturen maken dit gebied uitstekend geschikt voor wandelingen. Het gebied is de oorsprong van de bekende Haflinger paarden.

Haflinger paarden: betrouwbaar paardenras

Het paardenras Haflinger is afkomstig uit het Italiaanse Zuid-Tirol. Het is een sober paardenras, tevreden met weinig voeding. Een Haflinger is een eigenwijs paard met een eigen wil, goed te bereiden, betrouwbaar en met een positieve instelling. Het is een middelgroot paard met vaak dubbele manen. Deze worden niet geschoren of geknipt. De stamvader van dit ras werd geboren in Zuid Tirol. Dit gebied in Italië heeft een strenge selectie voor het fokken van het paardenras, waardoor het raszuiver gehouden wordt. Haflinger paarden kunnen tijdens paardensport ingezet worden, als showpaard dienen of aangespannen worden. Liefhebbers van paarden zullen dit ras zeker kunnen waarderen en er eens een bezoekje aan moeten brengen.

Wandelen in het milde klimaat

Uiteraard is Hafling niet alleen te bezoeken voor de paarden die in de omgeving staan. Er zijn tal van wandelpaden in het gebied. Door het milde klimaat leent zich uitstekend voor het maken van een aantal wandelingen. De Tschöggelberger almen boven Meran/Merano zijn het bezoeken waard, evenals Meran 2000, wat ’s winters een prachtig skigebied is, maar ’s zomers een bezoekje waard is voor de rodelbaan. Meran/Merano heeft een groot cultureel aanbod en de natuur is zeer divers. Zo komen hier de bergen van de Dolomieten bij elkaar en zie je de invloeden van het mediterrane in de vegetatie. De traditionele keuken laat je proeven wat er in de omgeving groeit en leeft.

Natuur als film

In Foiana/Völlan is een gesamtkunstwerk te vinden op de Rotssteinkogel. Deze Knottnkino bestaat uit veertig bioscoopstoelen van waar een natuurschouwspel te zien is. Een kunstenaar heeft dit project gecreëerd. Door in een van de bioscoopstoelen plaats te nemen, is een eindeloze film te zien, dat altijd uniek is en door de natuur geschapen. Het uitzicht vanuit de stoel is het Val d’Adige/Etschtal, een dal in de Dolomieten. Ook steden Meran/Merano, Lana en Eppan zijn vanuit de stoel te zien. Volgens de kunstenaar zijn de hoofdrolspelers de wind en het weer. Elk jaargetijde biedt zijn eigen film. Om bij de Knottnkino te komen, is het nodig een wandeling van een half uur te maken vanaf een nabijgelegen parkeerplaats. De Knottnkino biedt een film die elke toerist in Zuid Tirol eens gezien moet hebben.

Zuid Tirol is voor iedereen

Wie van wandelen en fietsen houdt, komt flink aan zijn trekken in Zuid Tirol. Het gebied rondom Hafling, Foiana/Völlan en Meran 2000 biedt voor elk wat wils. Ook culinair is heel wat te ontdekken in dit gebied. Het is mooi om te zien hoe Duitstalige tradities in dit gebied samenkomen met de Mediterrane Italiaanse sferen. Natuur, cultuur en de traditionele keuken vormen een perfecte combinatie voor zowel een ontspannen als een actieve vakantie. De Haflinger paarden zijn een schouwspel die elke paardenliefhebber een keer wil zien en de Knottnkino in Foiana/Völlan is een attractie op zich. Zuid Tirol is voor elke vakantieganger een mooi gebied, of je nu jong bent of wat ouder.

Dit vind je misschien ook leuk...