Waarom trilt mijn auto meer dan normaal?

Regelmatig vragen mensen ons waarom hun auto ineens meer trilt dan normaal. Vaak zijn zij dan bang dat het een probleem met hun auto is. Maar waarschijnlijk is het een probleem met de banden van de auto. Gelukkig maar, want dat probleem is veel makkelijker op te lossen!

Slijtage door gebruik

Door gebruik slijten je banden. Dat is logisch. Eigenlijk geldt voor alle producten dat ze slijten door gebruik. Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderkant van je schoenen. Daar slijt het profiel ook langzaam van af. Daardoor gaan je schoenen steeds minder lekker lopen. En als het glad is, dan glibber je soms best wel snel weg.
Voor autobanden werkt dat precies hetzelfde. Banden zijn ook van rubber en door gebruik wordt het profiel steeds minder. Het is alleen wel belangrijk hier goed op te letten. Want autobanden met een slecht profiel kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn.

Compensatie van oneffenheden

Daarnaast functioneren autobanden ook als compensatie voor oneffenheden in het wegdek. Ook dit kan je vergelijken met lopen. Elke keer komt er daardoor druk op je voeten, knieƫn en heupen. Zij vangen de klappen van de verplaatsing op.
Voor autobanden geldt hetzelfde. Zij zijn het enige contact van de auto met de weg. Zij zorgen ervoor dat de auto zich kan voortbewegen. Daarbij moeten de autobanden de onregelmatigheiden in het wegdek compenseren. Want daardoor krijg je veel meer rijcomfort. Goed contact met de weg betekent ook dat de auto beter bestuurbaar is.

Maar wat is er nu aan de hand wanneer je auto veel meer begint te trillen?

Versleten banden zorgen voor vibratie

Natuurlijk trilt een auto altijd wel een beetje. Een auto is immers in beweging. Op een slechtere weg trilt een auto ook altijd meer. Dat is niets om je zorgen over te maken. Maar op een gegeven moment weet jij natuurlijk hoe je auto rijdt en ben je gewend aan een gezonde dosis van trillingen. Wordt de vibratie dan erger, dan is dat het signaal dat er iets mis is.

Begint de auto te trillen, dan zijn je banden waarschijnlijk aan vervanging toe. Misschien zijn ze niet meer goed uitgelijnd of niet meer goed gebalanceerd. Het kan trouwens ook zijn dat de schokdempers zijn versleten. Dan moet je natuurlijk zo snel mogelijk langs de garage.

De vervanging van autobanden heeft hier dus niet noodzakelijk met de slijtage van het rubber te maken. Maar het heeft vaak wel met elkaar te maken. Het belangrijkste is te onthouden dat als je auto raar begint te trillen, je snel naar de garage moet. Veiligheid in het verkeer is het allerbelangrijkste.

Dit vind je misschien ook leuk...