Vijf boeken die zeer ontspannend zijn om te lezen

Dat lezen ontspannend kan zijn, dat zal iedereen wel weten. Er zijn een heleboel boeken te vinden waarbij je lekker weg kunt dromen of waarin je je helemaal kunt verliezen. Vijf ontspannende boeken die de moeite waard zijn.

Dodenweg van Olga Hoekstra

Wie een stevige thriller ervaart als een ontspannend boek, zou Dodenweg eens moeten proberen. Het verhaal in dit boek speelt zich af rond twee hoofdpersonen: rechercheur Thomas DeLohr en journalist Fleur Benedictus. De rechercheur wordt op twee auto-ongelukken gezet die veel met elkaar gemeen hebben. Journaliste Fleur doet er alles aan om met de beste primeur te komen. Logisch dus, dat de twee elkaar al in het eerste hoofdstuk ontmoeten. Uiteraard ontmoeten de twee zich niet alleen op het werkveld, ze kunnen elkaar maar niet uit het hoofd zetten. Dodenweg is een boek uit de categorie eenmaal begonnen, moet het uit. Hoekstra heeft met dit debuut een sterke thriller en als je vindt dat het te snel uit is, is er goed nieuws, het vervolg op dit boek, Nevel, ligt binnenkort ook in de winkels.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson

Op de dag dat Allan honderd wordt, besluit hij dat hij klaar is met het bejaardentehuis. Hij klimt uit het raam en geeft daarmee de opgetrommelde pers en de burgemeester het nakijken. Allan kent geen angst, wat maakt dat hij van de ene in de andere absurde situatie terechtkomt. In een soort van roadtrip maakt hij memorabele avonturen mee, waarbij diverse gebeurtenissen uit de twintigste eeuw in een ander daglicht komen te staan. Zo is Allen in het boek explosievenexpert, dineert hij met Stalin en is hij diegene die de finishing touch gegeven heeft aan de atoombom. Het boek staat bol van humorvolle gebeurtenissen, maar eerlijk is eerlijk, het moet wel jouw humor zijn. Is dat het geval, dan staat het boek garant voor uren ontspannend plezier. Het boek is meeslepend, absurd en staat vol fantasie. Voor liefhebbers: het tweede boek van Jonasson, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, is ook niet te versmaden.

Hitte van Lis Lucassen

Lucassen is de eerste Nederlandse auteur die het aandurft New Adult te schrijven. Dit genre is geschreven voor jongvolwassenen van 16 tot dertig jaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat mensen van boven de dertig het boek niet mogen lezen. Hitte leest lekker weg en gaat over Lynn en Daan, die elkaar ontmoeten op hun vakantiebestemming in de hete zon. Daan is met zijn ouders op vakantie, Lynn werkt in het animatieteam van het vakantiecomplex. Beide hoofdpersonen hebben last van een herinnering uit het verleden. Als ze nader tot elkaar komen, wordt het voor beiden tijd om zich bloot te geven. In het boek worden de hoofdpersonen beurtelings aan het woord gelaten. Spanning, liefde, zomer, nieuwsgierigheid, het komt allemaal aan bod. Begin je eenmaal in Hitte, dan zal je het boek niet zo snel meer aan de kant leggen: het moet uit.

Dansen in de hemel van Michael Pilarczyk

Liefde en dood, het decor van dit boek. Hoofdpersoon Mishka hinkt tussen twee werelden: zijn leven in de nacht als Goud of House Music en overdag als verzorger van zijn ongeneeslijk zieke vrouw. De combinatie van het glamourbestaan en de mantelzorg maakt dat hij verscheurd raakt. Vooral als hij zichzelf verliest in de liefde en een affaire krijgt met de hartsvriendin van zijn vrouw. Dan verliest hij een fortuin op de beurs. Dansen in de hemel laat zien dat een glamourbestaan allesbehalve ideaal is. Daarnaast is het een hartverscheurend verhaal over geluk, een gelukkig leven hebben en geluksmomenten zoeken: ware levenslessen. Eenmaal begonnen in het boek is wegleggen geen optie.

Ventoux van Bert Wagendorp

In Ventoux draait het om vriendschap. In 1982 verongelukt de jonge dichter Peter, dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden terug naar de plek des onheils. Wat is er in die dertig jaar met de vijf gebeurd en hoe hebben zij de dood van Peter ervaren? Welke impact heeft het ongeval, dertig jaar na data, op de vriendschap? Hoe sterk is die vriendschap eigenlijk nog? Een lekker boek, humoristisch en om in een ruk uit te lezen.

Dit vind je misschien ook leuk...