Ontspannen, hoe doe je dat?

We moeten te veel, soms moet je bewust de tijd nemen om te ontspannen. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Hoe voorkom je nou dat je het te druk hebt voor ontspanning? Door de momenten bewust in te plannen bijvoorbeeld! We geven je een aantal tips waar je van tot rust komt.

Lees eens een boek

Ontspannen gaan zitten, een lekker kopje thee erbij, een stukje chocola en een goed boek uit de boekenkast. In een boek kun je jezelf uren verliezen. Zo ontspan je vanzelf. In de lente lees je een boek in het zonnetje in de tuin, in de winter bij de warme haard. Wie zichzelf verliest in een goed boek, vergeet alles om zich heen. Van lezen word je dus vanzelf helemaal zen.

Je rust nemen in bad

Na een lange dag even de boel de boel laten? Ga lekker in bad. Met esoterische oliën kun je niet alleen tot rust, je frist er ook helemaal van op. Natuurlijk kun je ook in bad een boek lezen, maar waarom niet gewoon lekker je ogen dichtdoen en even helemaal nergens aan denken? Wil je optimaal ontspannen, dan steek je ook nog eens wat kaasjes aan én zet je een relaxt muziekje op. En uiteraard verwen je je huid na het bad met een goede bodylotion. Alleen van het idee word je al ontspannen!

Naar de sauna

Voor optimale ontspanning ga je naar de sauna. Maar weet je wat nog beter is? Zelf een sauna kopen! In de sauna kom je echt tot rust. Wist je dat de sauna goed is voor je gezondheid? Je stapt even helemaal uit je dagelijkse sleur, maar met een eigen sauna kom je nooit in die sleur. Wil je een sauna kopen, dan is het goed om te weten dat er diverse soorten zijn. Dus eerst in de sauna de verschillende soorten uitproberen is een tip. Met een eigen sauna hoef je voor ontspanning de deur niet uit. Hoe relaxt is dat?

Uitgaan

Ook uitgaan maakt dat je je ontspant. Met vrienden spreek je bijvoorbeeld af in je favoriete restaurant. Hier kun je heerlijk bijkletsen en ook nog eens lekker eten. Gezelligheid geeft je een positieve boost. Je kunt er weer helemaal tegenaan. Ook iets intensiefs als dansen maakt dat je je ontspant. Je wordt er vrolijk van en er komt endorfine vrij, waardoor je je helemaal gelukkig voelt. Overigens geldt dat ook voor andere sporten. Van beweging gaat ook nog eens je gezondheid omhoog. Win-win!

DIY: brei een sjaal

Het lijkt op drukte, maar wist je dat knutselprojecten bijdragen aan een ontspannen leven? Dit komt omdat je áls je creatief bezig bent, je eigenlijk altijd iets doet wat je leuk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld een sjaal breien, maar ook koekjes bakken of een kleurplaat mooi maken. Wat dacht je van een knutselproject met hout of juist met naald en draad? Al ga je een legpuzzel maken. Als je het maar leuk vindt!

Muziek maken

Iedereen kan muziek maken. Misschien ben je niet zo goed in het bespelen van een instrument, maar grote kans dat je wel graag zingt. Als je voor jezelf zingt, maalt niemand erom dat het niet zuiver is. Maak je muziek met elkaar dan is het een vorm van interactie. Samen maak je iets moois. Muziek maken heeft veel facetten, zo leer je beter luisteren, heb je leuke contacten en kom je tot rust. Eigenlijk is muziek maken net zoiets als knutselen. Je bent creatief bezig én doet wat je leuk vindt. Ontspanning volgt vanzelf.

Dit vind je misschien ook leuk...