Moeite met ontspannen? Ga eens sporten!

Na een lange werkdag of tijdens een drukke periode valt het soms niet mee om te ontspannen. Je slaapt vaak slecht en zit niet lekker in je vel. Ga dan eens sporten!

Sport en ontspanning

Natuurlijk is het een mogelijkheid om naar een wellness center te gaan, maar vaak blijft het gestreste gevoel ook hier lange tijd heersen. Door te gaan sporten lukt het vaak wel om van de spanning af te komen.
Door te gaan sporten komt er naar verloop van tijd endorfine vrij in je lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat je jezelf prettig voelt.

Verder is het sporten een mooie manier om je aandacht even te richten op andere zaken en zo de spanning in je hoofd weg te nemen. Dit zal ook direct effect hebben op de spanning in je lichaam. Overigens wordt je lichaam zelf ook versterkt, waardoor het beter met de stress om kan gaan. Wanneer je met vrienden gaat sporten is dit ook direct een manier om aan de sociale contacten te werken. Als de sociale contacten lekker lopen zal ook de stress minder zijn.

Regelmaat

Het is voor eenieder belangrijk voor zichzelf te bepalen hoe vaak je wilt gaan sporten. Te veel sport en te veel verplichting levert alleen maar extra stress op. Vaak komt het erop neer dat twee a drie keer per week een half uur tot een uur sporten het beste resultaat oplevert.

Bouw het sporten rustig op en probeer een zekere regelmaat aan te brengen. Wanneer je niet precies weet hoe te beginnen zijn er altijd coaches te vinden die je persoonlijke begeleiding geven en kunnen helpen het sporten op te starten.

Welke sport?

Wanneer je hebt besloten te gaan sporten om van de spanning af te komen is het natuurlijk belangrijk te bepalen welke sport het best bij je past. Duursporten zijn vaak het meest geschikt en competitiesporten het minst geschikt. Hierbij is de druk om te presteren vaak erg hoog en dit levert weer extra spanning op.Zwemmen is een populaire sport die eenvoudig individueel of in groepsverband is te beoefenen. Meestal is er wel een geschikte locatie in de buurt te vinden. Een andere populaire sport is wielrennen.

Voor een klein bedrag schaft je al een racefiets aan, waarmee je vervolgens zelf overal naartoe kunt fietsen. Een leuk idee is om een route uit te zetten door een natuurgebied. Dit werkt extra ontspannend. In dit natuurgebied is het uiteraard ook mogelijk te skaten, hardlopen of wandelen. Soms is het leuk om dit soort activiteiten af te wisselen met iets dat meer rustig is zoals yoga.

Kortom

Kijk naar wat jezelf prettig vindt om te doen, voel zelf aan hoe lang en hoe vaak je nodig hebt om te ontspannen en oordeel niet te snel. Vaak is het opstarten lastig, maar wordt het daarna alleen maar leuker en leuker!

Dit vind je misschien ook leuk...