Last van gewrichten? Dit kun je doen

Infrarood Sauna
Infrarood Sauna

Als je last hebt van je gewrichten, kun moeite hebben met bepaalde bewegingen. Er zijn diverse oorzaken, waardoor je pijn kunt hebben. Overbelasting is er een van, maar ook artrose. Je kunt een therapeut bezoeken voor verlichting. Deze doet vaak oefeningen en kijkt naar de maximale belasting. Maar wat kun je zelf doen om de pijn te verlichten?

Wat zijn gewrichten?

Overal waar twee botten met een soort scharnier aan elkaar zitten, spreken we van gewrichten. Dit zijn dus je knieën, ellebogen, heupen en schouder, maar ook je vingers, tenen, voeten, handen en zelfs je rugwervels. Gewrichtspijn kan veroorzaakt worden door een blessure, bijvoorbeeld omdat je je knie hebt verdraaid of je je op de een of andere manier overbelast tijdens sporten. Een andere oorzaak is overgewicht. Hier gaan we in dit artikel niet op in. Gewrichten en spieren worden vaak in één adem genoemd. Dat komt omdat deze twee enorm samenwerken tijdens belasting. Het trainen van je spieren is daarom een eerste stap.

Koelen, bewegen …

Als je pijn hebt aan een gewricht, kan het wat warm aanvoelen, alsof er een ontsteking in zit. Je kunt het dan koelen met een koude natte doek. Of je pakt een zak erwten uit de vriezer en wikkel deze in een theedoek. Als je dit tegen het gewricht drukt, heb je tijdelijk even geen last. Het brengt tijdelijke verlichting. Als je pijnlijke gewrichten hebt, wil je het liefst op de bank zitten. Doe dat niet te snel en kom uit de veren. Bewegen is juist goed voor je. Niet alleen je spieren blijven daar soepel van, ook je gewrichten. Hoe soepeler, hoe minder pijn je hebt. Kijk wel uit voor verdere overbelasting. Sport dus gedoseerd.

… en naar de sauna!

Als je graag zwemt, denk je wellicht aan beweging in het zwembad. Dat is goed voor je, omdat je tijdens het zwemmen veel spieren gebruikt. Ga dus gerust elke week een aantal banen zwemmen. Ook een bezoekje aan de sauna kan waardevol zijn. Wist je dat de lampen met infrarood sauna een ware weldaad maken? Een infraroodsauna is een sauna met zogenaamde ‘rode’ lampen. Deze geven gelijkmatige warmte af door straling en zijn een heerlijk bij gewrichtsklachten. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het zelfs positieve resultaten geeft bij mensen met een reumatische aandoening. Twijfel je of het voor jou zinvol is? Vraag het dan eens na bij een arts.

Wat doet infrarood eigenlijk?

Je weet wellicht hoe je op kunt knappen van een uurtje in de zon zitten. Met infrarood werkt het ongeveer gelijk. Als je met infrarood een sauna verwarmt, zit je als het ware in het zonnetje. Maar dan met een veel meer gelijkmatige straling. De warmte dringt diep door in je huid en is vaak verstelbaar in intensiteit. Je kunt een infrarood sauna dus precies zo instellen, dat jij het als weldadig beschouwt. De warmte dringt zo diep door, dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt en je gewrichten én spieren ontspannen. Pijn verlicht en het maakt je soepel.

Dit vind je misschien ook leuk...