Kamperen: de basic kampeerartikelen

kamperenMisschien ga je dit jaar voor het eerst kamperen en heb je geen idee wat je allemaal mee moet nemen. Een lijstje met de basics kun je dan vast goed gebruiken.

De basics

FamilietentJe hebt uiteraard een tent nodig. Ga je een paar dagen tot een dag of 10 kamperen en ben je alleen of met z’n 2-en, dan is een koepeltent ideaal. Hij is goedkoop, licht van gewicht, klein en makkelijk en snel op te zetten. Ga je langer kamperen, of ben je bang voor slechter weer, dan is een tent waarin je rechtop kunt staan met eventueel een voortent om in te kunnen schuilen een betere keuze.

Naast een tent heb je een luchtbed, een matje of een matras nodig. Een normale matras is uiteraard te groot en te zwaar, maar er bestaan licht opvouwbare exemplaren die het voordeel hebben dat ze dikker en zachter zijn dan een matje en minder ‘bumpig’ dan een luchtbed. Nemen ze toch te veel ruimte is, dan zou ik kiezen voor een luchtbed, aangezien een matje vaak toch echt te hard is en niet veel warmte biedt.

Een slaapzak is een derde basic waar je niet zonder kunt. Je kunt ook iezen voor een dekbed of lakens en dekens, maar een all-weather slaapzak is wel zo praktisch en vaak helemaal niet duur. Ben je zeker van mooi weer, dan kun je ook een zomerslaapzak kiezen.

Overige basisbenodigdheden

BesteksetHoewel niet per sé nodig, zijn er toch een hoop kampeerartikelen die bij veel doorgewinterde kampeerders tot de standaarduitrusting behoren. Denk aan de volgende dingen:

  • Zaklamp: Dan hoef je in het donker niet te zoeken naar de ingang van je tent, of waar je je pyjama ook alweer hebt gelaten. Een mobiele telefoon volstaat ook, mits je electriciteit in de buurt hebt om hem op te laden..
  • Campingstoelen: Tenzij je van plan bent om op de harde grond te gaan zitten zijn een paar stoelen een must. Een set klapstoeltjes volstaat al.
  • Kookgereedschap: Je kunt iedere ochtend, middag en avond uit eten gaan, maar dan wordt het al snel veel te duur. Het is aan te raden om in ieder geval een bordje, bestek en een kop mee te nemen, zodat je voor het ontbijt en de lunch je broodje kunt smeren en wat kunt drinken. Een pannetje, filterzakjes, een brandertje en lucifers zijn ook handig, dan heb je meteen voldoende bij je voor een warme maaltijd en een kop koffie. Een thermosfles is ook geen overbodige luxe.

Dit vind je misschien ook leuk...