Je gazon besproeien: hoe en hoe vaak?

Nog een paar weekjes en dan is het zomer. Heerlijk tijd doorbrengen in de tuin tot ’s avonds laat. Lekker genieten van je eigen stukje natuur. En natuurlijk wil je dat jouw stukje natuur en gezond en heldergroen uit ziet. Dat vraagt wat werk van je. Vooral een gazon heeft gedurende de zomer wat onderhoud nodig om er mooi uit te blijven zien. Naast bemesten, kalken (tegen mos en onkruid) en maaien, moet je je gazon ook goed besproeien bij droog weer. Maar wat is nu droog weer? En hoe vaak moet je je gazon van vers water voorzien? Wij beantwoorden wat veelgestelde vragen:

1. Waarom moet je je gazon besproeien?

Een gazon heeft een goed wortelsysteem nodig om te groeien, en om er gezond uit te zien. Dat systeem ontwikkelt zich mede door voldoende (maar niet teveel) water. Vooral een net nieuw gelegd gazon uit bijvoorbeeld verse grasmatten snakt naar voldoende water in het begin. Pas dan vergroeien de losse grasmatten elkaar.

2. Wanneer moet je sproeien?

Begin met sproeien wanneer het een week niet heeft geregend. Sproei dan wekelijks zo’n twee uurtjes. Doe dat eenmalig, dus op één moment. Je gazon wordt er gezonder van als je eens sproeit in de week. Dus níet als je wekelijks enkele keren sproeit.

3. Hoeveel water moet ik sproeien op mijn gazon?

Je gazon heeft zo’n 3 tot 4 water per week nodig. Maar let op, want te veel water bevordert de groei van het gras. Dat kan ertoe leiden dat je vaker moet maaien, en daar heb je waarschijnlijk geen zin in. Laat daarom de grond altijd indrogen voor een volgende sproeibeurt. Dat is ook goed voor de ontwikkeling van de wortels.

4. Op welk tijdstip kan ik het beste sproeien?

Sproei bij voorkeur in de late avond of in de vroege ochtend. Het gazon heeft dan voldoende tijd om het water op te nemen omdat het niet kan verdampen.

Zo, je weet nu alles wat je moet en wilt weten voor het besproeien van je gazon. Nu wachten tot het zomer wordt, en dan kun je ermee aan de slag… succes!

Dit vind je misschien ook leuk...