Is overmatige stress na rouw te voorkomen?

Rouwen om een naaste is iets in ons leven dat we helaas niet kunnen vermijden. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Vooral bij een plotseling overlijden is de schok soms zo groot, dat rouw niet goed verwerkt kan worden. Is dat te voorkomen? En wat kunnen we doen om zo goed mogelijk door de nare periode heen te komen?


Afscheid nemen of plotselinge dood

Ergens in je achterhoofd houd je altijd rekening met overlijden van een naaste. Toch houden we ons daar gelukkig niet dagelijks mee bezig, omdat vooraf nadenken over rouw nogal eens tot spanning kan leiden. Vreemd genoeg is het juist wel ont-stressend om er over na te denken als je een overlijden aan ziet komen. Als iemand heel erg ziek is, is een gedeelte van de rouwverwerking al gedaan voor de persoon overlijdt. Dit verklaart waarom mensen na een plotseling overlijden nogal eens heel lang met rouw bezig kunnen zijn. Als je niet de kans krijgt om afscheid te nemen van een dierbare, is de impact meestal groter.

Stress en de vicieuze cirkel

Spanningen die kunnen ontstaan tijdens rouw zijn niet altijd te voorkomen. Het is natuurlijk zo dat iedereen anders reageert op dergelijke situaties. Goed eten kan helpen weer in een normaal dagelijks patroon te komen, maar stress kan nogal eens veroorzaken dat je minder aandacht besteedt aan je eetpatroon. Een snelle hap, geen trek hebben en helemaal niks eten, vergeten te eten, het zijn allemaal onderdelen die het gevolg zijn van stress, maar ook nog eens extra stress kunnen veroorzaken. Depressieve klachten zijn vaak het gevolg en soms leidt stress door rouw zelfs tot een burn-out. Bij een burn-out voel je jezelf zo opgebrand, dat je niet in staat bent tot actie te komen. De vicieuze cirkel maakt dat je zonder hulp je niet snel beter zal voelen.

Maak in luchtig gesprek wensen kenbaar

Rouw voorkomen is onmogelijk, stress na rouw iets draaglijker maken zou misschien wel kunnen. Een voorbeeld is ervoor zorgen dat je door middel van een uitvaartverzekering je nabestaanden ontzorgt. Omdat er met een verzekering financieel alles op orde is, wordt zeker stress voorkomen. Daarnaast is het handig als je ervoor zorgt dat je wensen kenbaar gemaakt worden bij je nabestaanden, zodat zij zich niet hoeven af te vragen wat je zelf het liefst zou willen na je overlijden. Begraven of cremeren, muziek of juist rust, een borrel of een koffietafel, hoe minder nabestaanden zelf hoeven te verzinnen, hoe groter de berusting na een mooi afscheid en hoe minder kans op stress. Advies is dus in een open gesprek wensen kenbaar te maken aan elkaar. Door het gesprek luchtig te houden, hoeft het helemaal niet zo’n moeilijk gesprek te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...