Hoe ecologisch verantwoord is die nieuwe iPhone eigenlijk?

Het zal je niet ontgaan zijn. Onlangs is de nieuwste iPhone gepresenteerd. En het moet gezegd worden, technologisch maakt Apple met de iPhone 6 een grote stap vooruit. Maar hoe zit het met het groene aspect? Maakt Apple daarin ook een grote stap vooruit? Hoe ecologisch verantwoord is de nieuwe iPhone eigenlijk?

Kritiek op Apple

Apple staat bekend als een vooruitstrevend bedrijf met goede intenties. Je mag dus verwachten dat het Apple er alles aan gelegen is om een ecologisch verantwoorde iPhone te maken. Toch kreeg het de laatste jaren veel kritiek te verduren omdat de arbeidsomstandigheden in haar Chinese fabrieken te wensen overliet. Ook was er kritiek over de hoeveelheid giftige stoffen in de iPhones.

Gebruik van giftige stoffen in het productieproces

In het productieproces van de iPhone werd benzeen en n-hexaan gebruikt. Dit zijn stoffen die leukemie en zenuwbeschadigingen kunnen veroorzaken. Apple heeft altijd beweerd dat deze maar mondjesmaat werden gebruikt en dat er nooit een medewerker gevaar heeft gelopen. Toch is sinds kort het gebruik van deze chemische stoffen compleet gestaakt in de fabrieken van Apple.

Gebruik van giftige grondstoffen

Niet alleen in het productieproces, maar ook in de telefoon zelf heeft Apple een aantal giftige stoffen geschrapt. Kwik, arseen en beryllium worden niet langer gebruikt als grondstoffen voor de iPhone. Veel mensen met een groen hart hoopte dat de iPhone 6 ook gebruik zou maken van zonnecellen om op te laden, maar dit is helaas nog een brug te ver.

iPhone 6 is een stap vooruit

Al met al kan gezegd worden dat Apple echt haar best doet om ecologisch verantwoord te produceren. Zo valt ook te lezen op de website van Apple. Met de iPhone 6 zet Apple een stap in de goede richting. Maar als je ziet welke chemicaliƫn nog wel worden gebruikt bij de productie, dan besef je dat een echt groene smartphone nog best ver weg is.

Dit vind je misschien ook leuk...