Hoe berg je het beste je tuinmeubel op?

TuinmeubelMisschien heb je deze zomer nieuwe tuinmeubelen gekocht of wil je nu nog je slag slaan in de laatste tuinmeubelen uitverkoop. Het is dan goed om te weten hoe je je tuinmeubelen het beste kunt behandelen of beschermen als straks de herfst weer op de stoep staat. Zo kun je ook volgend jaar volop genieten van je mooie tuinset.

Omdat tuinmeubelen tegenwoordig verkrijgbaar zijn in enorm veel materialen heeft ieder soort zo z’n voor en nadelen. Maar ieder materiaal moet ook op een andere manier behandeld worden om zo verkleuring of verwering tegen te gaan. Sommige tuinmeubelen kun je tijdens de herfst en winter bijvoorbeeld beter droog opbergen.

Teak houten tuinmeubelen

Teakhout is erg duurzaam en niet snel gevoelig voor rotten of slijtage. Deze tuinmeubelen kun je met een gerust hart het hele jaar buiten in de tuin laten staan. Wel kunnen deze tuinmeubelen snel gaan verkleuren. Sommige mensen vinden dat juist mooi, maar wanneer je je teak houten meubelen in de originele staat wilt behouden moet je ze tijdens de koude en regenachtige maanden toch bedekken of binnen zetten.

Ook is het dan verstandig om zo’n vier keer per jaar het teakhout te behandelen met een speciaal onderhoudsproduct. Teakhout heeft voordelen als een hoge duurzaamheid, het is een sterk materiaal en er is veel aanbod aan teakhouten meubelen op de markt. Het nadeel is dat je je teak houten tuinmeubelen regelmatig moet onderhouden en dat veel van dit soort meubelen erg zwaar zijn.

Steigerhouten tuinmeubelen

Steigerhouten tuinmeubelen zijn de afgelopen jaren enorm trendy. Ze zijn vaak gemaakt van zachthout (vuren of grenen). Toch zijn ze een stuk onderhoudsvriendelijker dan teak houten tuinmeubelen. Dit komt ook doordat steigerhout van nature al een verweerde look heeft. Je kunt deze meubelen gerust het hele jaar buiten laten staan.

De voordelen van steigerhouten tuinmeubelen zijn de onderhoudsvriendelijkheid, de moderne designs en het ruime aanbod. Het nadeel van dit type tuinmeubelen is dat ze net als teak hout vaak zwaar, groot  en robuust zijn. Ze zijn daardoor lastig te verplaatsen.

Wicker tuinmeubelen

Ook populair zijn de wicker tuinmeubelen, gemaakt van een kunststof vezel dat veel weg heeft van rotan. Veel tuinmeubelen aanbieder verkopen wicker dat lijkt op gevlochten hout. Maar, omdat wicker een kunststof product is heb je geen problemen met weersinvloeden. Wicker tuinmeubelen zijn enorm duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Dit type tuinmeubelen mogen ook het hele jaar buiten blijven staan.

Het voordeel van wicker tuinmeubelen is het duurzame materiaal, de onderhoudsvriendelijkheid en wederom het ruime aanbod. Je ziet vooral veel lounge en dinersets in wicker uitvoering. Nadelen van wicker kunnen wij niet zo snel bedenken, behalve dat het behandelen of reinigen soms lastig is door het gevlochten werk.

RVS of aluminium tuinmeubelen

RVS en aluminium tuinmeubelen zijn vaak strak en modern ontworpen. Ze zijn erg duurzaam en gaan vaak jarenlang mee. Het voordeel van dit soort tuinmeubelen is dat ze in vergelijking met de houten tuinmeubelen veel lichter en dus makkelijker te verplaatsen zijn. Door het strakke design zijn RVS of aluminium tuinmeubelen niet altijd even geschikt voor in iedere tuin. Dit komt door de ‘onnatuurlijke’ uistraling.

Wanneer je je tuinmeubelen toch liever wilt opbergen dan kun je ervoor kiezen om ze plaatsen in de schuur, een tuinhuis of om ze te beschermen onder speciale hoezen. Let er wel op dat de ruimte waarin je ze opbergt voldoende geïsoleerd is. Vocht is namelijk een van de grootste vijanden voor tuinmeubelen.

Dit vind je misschien ook leuk...