Goed voorbereid naar Iran

Er zijn landen waarvan niet ‘Jan en alleman’ je kan vertellen hoe je je moet voorbereiden. Een zo’n land is Iran. Het is niet een vakantieland waar je iedereen over hoort, en juist daarom heel bijzonder om aan te doen. Je vooraf in de gewoontes van het land verdiepen, is wel een aanrader. Zo voorkom je teleurstellingen én ga je voorbereid op stap.

Kledingadvies

Ga je via een rondreis Iran ontdekken, dan kom je ongetwijfeld in aanraking met de cultuur van het land. Het is daarom goed om te weten dat het een islamitisch land is. Het overgrote deel van de bevolking is moslim. Vooral als je een rondreis maakt, kom je in gebieden waar men het zeer waardeert als je je volgens de cultuur kleedt. Als man draag je in Iran geen korte broek, maar korte mouwen zijn toegestaan. Vrouwen bedekken ook hun onderarmen. Maar dat is niet alles, een hoofddoek dragen is in Iran verplicht. Gelukkig zijn er hartstikke vrolijke hoofddoeken op de markt!

Over de veiligheid

Je kunt in Iran veilig rondreizen. Het is een land waar weinig criminaliteit is. Uiteraard laat je niet overal je spullen slingeren, maar waar kan dat nog wel? Wil je geld wisselen, doe dat dan op een veilige plek. Een tip is om het in het hotel te doen. Reis je georganiseerd, dan kun je het wisselen door je reisleider laten doen. Zo voorkom je dat je belazerd wordt. In Iran is het zeer vanzelfsprekend dat je de mensen beloont met fooi. Je kunt als stelregel hanteren zo’n vijf tot tien procent fooi te geven.

Water drinken

In veel landen is het verstandig om geen kraanwater te drinken. Dit is in Iran niet anders. Zelfs voor het poetsen van je tanden kun je het best bronwater nemen. Let ook op als je een drankje met ijsklonten bestelt, deze zijn bijna altijd gemaakt van kraanwater. Zo krijg je ongemerkt toch leidingwater binnen. Laat je niet misleiden als de lokale bevolking wel van het kraanwater drinkt. Het wil immers niet zeggen dat jouw maag daar tegen kan. En wat we niet kunnen gebruiken, is dat we tijdens de rondreis in Iran een dag platliggen door ziekte.

Tijdverschil

Hou er tijdens je rondreis in Iran rekening mee dat het in Nederland vroeger is. Wil je je thuisfront bellen, doe dat dan bij voorkeur niet ’s morgensvroeg. Voor andersom geldt: vertel de mensen thuis dat je ’s avonds laat geen telefoontjes meer wil! In de zomer is het tijdverschil met Nederland anderhalf uur. In de winter is het in Iran zelfs tweeënhalf uur later dan thuis. Dat lijkt niet veel, maar als jij om half negen ’s morgens naar huis belt, is het daar pas zes uur!

Verboden in te voeren

Er zijn een aantal dingen die je beter niet in je bagage mee kunt nemen, als je naar Iran op vakantie gaat. Zo laat je de alcohol lekker thuis, evenals drugs. Dat is misschien vanzelfsprekend. Maar wat je wellicht niet weet, is dat je geen afbeeldingen waar volgens de lokale bevolking van Iran iets onzedelijks op staat mee mag nemen. Wat voor jou een onschuldig plaatje is, daar kan men in Iran aanstoot aan nemen. Beter voorkomen dan genezen dus.

Dit vind je misschien ook leuk...