Een nieuwe (tweedehands) caravan

Drukte op een caravanbeurs

Het is weer kampeerseizoen. Misschien heb je net als ik last-minute besloten om dit jaar toch op vakantie te gaan en te gaan kamperen. Even die batterij opladen. Het is voor mij al jaren geleden dat ik gekampeerd heb, voornamelijk omdat ik het beu was om met een tent te kamperen. Kamperen met een caravan vond ik echter geen kamperen meer; dan kon je net zo goed een huisje huren. Mijn man was al jaren bereid om een caravan aan te schaffen, maar ik was niet te vermurwen. Ik heb me dit jaar toch laten overtuigen dat comfort en kamperen best samengaan..

Nieuw of Tweedehands?

Een caravan heb je niet zo maar aangeschaft, het gaat zo ongeveer net als met de aanschaf van een huis of auto. Je gaat eerst een paar keer langs verschillende caravanboeren om te zien wat zoal de mogelijkheden zijn, vervolgens bepaal je naar wat voor soort caravan je voorkeur uitgaat en tenslotte kun je nog weken dubben over de aanschaf van die ene met dat blauwe flapje aan de buitenkant, of toch diegene met dat leuke raampje. De eerste keuze die je moet maken is echter die van of je voor een nieuwe, of voor een tweedehands caravan gaat. Het voordeel van een nieuwe caravan is uiteraard dat alles spik en span is en dat je zeker weet dat alles in goede staat verkeerd. Het nadeel is dat er op nieuwe caravans het eerste jaar enorm veel afschrijving zit, terwijl je een tweedehands caravan relatief veel beter kunt verkopen. Daarnaast ben je voor een tweedehands caravan natuurlijk een lagere prijs kwijt, of kun je voor hetzelfde geld een luxer model aanschaffen. Onze voorkeur ging uit naar een tweedehands caravan, omdat we allebei niet zeker wisten of het wel ons ‘ding’ was en omdat ons budget niet onuitputtelijk was.

Luxe of Basic?

Een andere afweging die je moet maken is of je gaat voor luxe, of dat je een caravan zoekt die je een stevig dak boven je hoofd geeft en meer niet. Uiteraard zit daar veel tussenin. Zelf neigden we meer naar basic, maar we vonden het wel belangrijk dat er een toilet in zat voor wanneer je ’s nachts naar het toilet moet, en ook wilden we een vier-pits kooktoestel en een klein koelkastje met vriesvak. Verwarming was voor ons minder belangrijk, aangezien we van plan zijn om alleen in het hoogseizoen en alleen in warme gebieden op vakantie te gaan.

 

Dit vind je misschien ook leuk...