Een geschikte haag voor meer privacy

beukenhaag
Als je in de tuin zit om even bij te komen, of je geniet gewoon van een lekker dagje in je tuin, dan heb je het liefst veel privacy. Een schutting kan daar voor zorgen, maar misschien vind je een schutting niet de meest gezellige oplossing voor een afscheiding. Je kunt er natuurlijk planten voor zetten om het wat gezelliger te maken, maar je kunt ook kiezen voor een haag als afscheiding. In dit artikel verschillende mogelijkheden wat hagen betreft.

Coniferenhaag

coniferenhaagEen mooie dichte haag krijg je van coniferen. Er bestaan heel wat verschillende soorten coniferen. Het verschil zit hem niet alleen in kleur (blauwgroen, geelgroen of groen), maar ook in snelheid van groei. Zo groeit de Cupressus leylandii het snelst van alle coniferen en de Taxus baccata het langzaamst.
Een voordeel van een coniferenhaag is dat coniferen het hele jaar door groen blijven. Een nadeel is dat je ze twee keer per jaar moet snoeien (in mei/juni en in september/oktober) en dat ze in zowel de hoogte als de breedte groeien, wat snel voor overlast bij de buren kan zorgen als je de groei niet goed bijhoudt.

Beukenhaag

beukenhaagEen beukenhaag is een goed alternatief als je wat minder onderhoud aan de haag wilt plegen. Een nadeel van een beukenhaag is dat hij niet net als een coniferenhaag het hele jaar groen blijft. In de winter zit je dus met een bruine haag. Als je de juiste beukenhaag kiest blijft hij overigens wel zijn blad vasthouden en heb je dus we; nog genoeg privacy.

De gewone beuk (Fagus sylvatica) is de beuk die in de winter zijn blad vasthoudt. De haagbeuk (Carpinus betulus) verliest zijn blad. De Nederlandse namen zijn verwarrend, want juist de gewone beuk wordt het meest gebruikt in hagen, natuurlijk omdat deze zijn blad vasthoudt.

Dit vind je misschien ook leuk...