De Caravan in Crisistijd

Caravanstalling

De verkoop van caravans is in een crisis beland. Er zijn verschillende redenen voor: Mensen geven minder geld uit aan verre reizen en hebben dus minder snel een caravan nodig. Daarnaast geven mensen sowieso minder geld uit aan grote producten zoals een caravan. Tenslotte kopen mensen nu  meestal wat kleinere (en goedkopere) auto’s, die niet geschikt zijn voor het trekken van een caravan. In dit artikel wat tips voor mensen die ondanks de crisis toch graag met de caravan op vakantie gaan.

Koop een tweedehands caravan

Tweedehands caravans zijn een stuk goedkoper dan nieuwe exemplaren, terwijl ze vaak nog prima in orde zijn. Sommige tweedehands caravans zijn zo goed onderhouden dat ze er na een paar jaar gebruik nog als nieuw uitzien. Het voordeel blijft niet alleen beperkt tot een goedkopere aanschaf: ook als je van plan bent om de caravan weer door te verkopen hou je er in vergelijking met een nieuw gekochte caravan veel meer geld aan over. De afschrijving is namelijk in het eerste jaar heel hoog, maar loopt snel af en blijft dan jarenlang stabiel.

Huur een caravan

Een caravan huren is relatief duur als je het bedrag aan huur jarenlang achtereen zou moeten betalen. Maar als je niet van plan bent om ieder jaar op vakantie met caravan te gaan is het een geschikt alternatief. Behalve dat je geen enorme uitgaven in één keer hebt, hoef je je ook geen zorgen te maken om stalling en onderhoud. Je huurt de caravan voor de geplande periode, brengt hem terug bij de eigenaar en klaar ben je.

Op sommige campings is het ook mogelijk om een caravan te huren. Dat is dan geen stacaravan, maar gewoon een ‘vaste caravan’. Het voordeel is dat je geen sleurhut met je mee hoeft te dragen achter je auto. Het nadeel is dat je dan al je spullen in je auto mee zult moeten nemen. En je zit meer gebonden aan een plek; als de camping niet bevalt zit je er toch aan vast. Al is dat natuurlijk ook zo als je van te voren een camping voor een bepaalde tijd reserveert.

Dit vind je misschien ook leuk...