De behandelmethoden van ayurveda

Ayurveda is een oude Indiase geneeswijze met een steeds grotere bekendheid in de Westerse wereld. De geneeswijze is gebaseerd op een manier van leven, is 100% natuurlijk en gaat ervan uit dat ziektes ontstaan door verstoring van het evenwicht door verkeerde voeding of een verkeerde levenswijze.

Evenwicht van lichaam en geest

Omdat ayurveda zorgt voor het ontslakken van het lichaam, wordt de weerstand verhoogd. De geneeswijze kan helpen bij veel chronische fysieke klachten, maar ook chronische psychische klachten. Ook klachten zonder duidelijke oorzaak worden aangepakt. De ayurvedische leer gaat ervan uit dat ziekten ontstaan door verstoring in het evenwicht van lichaam en geest.

Herstel van energiebalans

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ zijn tal van voedingstips aanwezig in de ayurvedische leer. Als er toch een ziekte is, ontstaat dat volgens ayurveda in de geest. Het lichaam gehoorzaamt de geest, waarbij de geest wordt gezien als de regisseur van de energieën. Behandelwijze bestaat uit het achterhalen van de verstoring en het herstellen van de energiebalans. Het herstellend vermogen van de mens wordt daarbij volledig vertrouwd. De geneeswijzen bestaan daarnaast uit kruidendranken en ayurvedische massage. Omdat ieder mens uniek is, is er geen eenduidige geneeswijze, voor ieder mens gelden andere normen.

Storingen opheffen

Een ayurvedische massage brengt lichaam en geest in diepe ontspanning. Stofwisseling wordt geactiveerd en afvalstoffen verlaten het lichaam snel en efficiënt. Oliën met therapeutische kruiden helpen de opgetreden storingen op te heffen. Een andere behandelingsmethode is Pancha Karma. Ook deze methode heeft als doel het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Dit gebeurt met kruiden en oliën. Door dieetadviezen en kruiden wordt een behandeling gestart. Marma therapie is gebaseerd op het herstel van het zenuwstelsel, door middel van drukpunten. Lichaam en geest worden ondersteund waarbij het doel complete genezing is.

Anders denken en handelen

Een andere denk- en handelswijze is naast eetgewoonten nodig voor het herstel van lichaam en geest. Door een patiënt tot het besef te brengen dat hij zelf verantwoordelijkheid draagt voor zijn gezondheid, wordt gewerkt aan herstel. Een begeleidingsprogramma is individueel, er wordt gewerkt aan ontspanning, regulering van de houding, beweging en ademhaling. Daarnaast is een aangepast dieet van belang en wordt de denk- en handelswijze van de patiënt veranderd. Gezonder leven is een automatisch gevolg, waardoor de patiënt zelf verantwoordelijk is voor zijn levensdoelen. Volgens ayurveda heeft ieder persoon een uniek lichamelijk gestel, en Prakriti, wat de individuele begeleiding verklaart. Met de adviezen uit de ayurvedische leer kunnen ziekten, waarvoor men vatbaar is, vermijden en lang en gelukkig leven

Dit vind je misschien ook leuk...