Arbeidsongeschiktheid: wat nu?

Als je gedeeltelijk of helemaal je werkzaamheden niet meer uit kunt voeren, ben je arbeidsongeschikt. Meestal is dat naar aanleiding van een ongeval, of door ziekte. Ben je werknemer, dan kun je aanspraak maken op een uitkering. Ben je ondernemer, dan heb je van de een op de andere dag geen inkomen meer. Arbeidsongeschiktheid is iets wat iets voor de toekomst lijkt, maar eigenlijk iets is waar je op tijd over na moet denken. Financieel advies bij arbeidsongeschiktheid is dus helemaal niet zo’n gek idee! 

Arbeidsongeschikt? Dat zie ik dan wel weer…

Veel mensen die arbeidsongeschikt raken zien het niet aankomen. Je bent immers vitaal, je kunt de hele wereld aan en je moet nog járen werken. Vooral als er plotseling iets aan die situatie verandert, sta je financieel gezien nogal voor het blok. Vooral ondernemers die na arbeidsongeschiktheid ineens helemaal geen inkomen meer hebben, kunnen in de problemen raken. Het is tijd om actie te ondernemen, juist als je gezond bent! Overigens is niet iedereen die ziek is, direct arbeidsongeschikt. Daarnaast is iemand die arbeidsongeschikt is, misschien niet voor altijd arbeidsongeschikt. Het kan een tijdelijke situatie zijn. Evengoed: een paar maanden zonder salaris kan al vervelende situaties opleveren.

Te ondernemen acties

Ben je in loondienst, dan kun je een uitkering aanvragen. Niet een arts bepaalt of je arbeidsongeschikt bent, dat doet UWV. Zij kijken of je in aanmerking komt voor een uitkering. Je hebt twee soorten: WGA (Werkhervattingregeling Gedeeltelijke Arbeidsongeschiktheid) en IVA (Inkomens Volledig Arbeidsongeschikten). Als je volgens UWV in aanmerking komt voor de laatste uitkering, dan kun je van je laatste loon niet meer dan twintig procent verdienen. Er is een wachttijd voor deze uitkering, deze bedraagt 104 weken. Een rekensommetje vertelt je dat dit twee jaar is. In die twee jaar kan veel gebeuren! Tot die tijd betaalt je werkgever je salaris door. Soms is dat deels. Wil je precies weten hoe dit zit, win dan advies in. Een financieel adviseur weet raad!

Problemen voor zijn

Ben je ondernemer dan is er geen uitkering die je aan kunt vragen. Heb je helemaal niks voor jezelf geregeld, dan ga je snel door je spaargeld heen. Als je dat al beschikbaar hebt! Je inkomen daalt met rasse schreden, maar je vaste lasten blijven elke maand zo ongeveer hetzelfde. Het is dus verstandig om je goed te verzekeren, om te voorkomen dat je financieel gezien in de problemen raakt. Wat je ook zou kunnen doen, is elke maand een bedrag sparen dat je apart zet. Wil je weten wat voor jou de verstandigste optie is? Ook hier kun je je laten informeren door iemand die er verstand van heeft. Deze rekent heel eenvoudig voor je uit wat de verschillende opties je kosten en wat ze uiteindelijk opbrengen.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Natuurlijk verwacht je niet arbeidsongeschikt te raken. Maar denk je niet dat alle mensen die plotseling in dat schuitje zaten gedacht hadden dat ze ineens niet meer konden werken? Een ongeluk is zo gebeurd en voor je het weet ben je te laat met het regelen van een goed alternatief. Ook zo ziek worden dat je (deels) niet meer kunt werken kan iedereen gebeuren. Van de een op de andere dag! Een beetje ondernemer is goed voorbereid.

Wat is een hiaatverzekering?

Als je in loondienst bent en gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt, heb je zoals eerder in dit artikel vermeld recht op een uitkering. Het kan zijn dat die uitkering een groot verschil heeft met je laatstgenoten inkomen. Dit noem je een hiaat. Om dit verschil te overbruggen kun je ene hiaatverzekering afsluiten. Word je arbeidsongeschikt, dan krijg je door deze verzekering een aanvullende uitkering. Zo ben je ervan verzekerd dat je je vaste lasten gewoon kunt doorbetalen. Ook als je arbeidsongeschikt raakt.

Dit vind je misschien ook leuk...