Als het even niet zo lekker met je gaat…

Somtiener-300x199s gaat het gewoon niet zo goed met je. Je bent boos op de hele wereld, je bent constant somber en je wilt het liefst gewoon helemaal niks doen. Misschien heb je hele vervelende dingen op school of thuis meegemaakt. Of misschien speelt het weer wel een grote rol en heb je last van een winterdipje. Wat er ook speelt, blijf er niet mee zitten! Wij hebben wat tips voor jou op een rijtje gezet.

Zoek zoveel mogelijk afleiding

Afleiding is één van de beste ingrediënten voor een goed humeur. Kom uit die stoel en ga lekker aan de gang met alles waar jij plezier aan beleeft. Zet bijvoorbeeld keihard je muziek aan en dans, zing of drum lekker mee! Ook kan je je creatieve knobbel weer stimuleren. Het leuke van hersens is dat zij zich volledig kunnen focussen op één ding. Hierdoor hebben zij geen tijd om aan al die sombere gedachtes aandacht te besteden als zij heel creatief bezig zijn. Ga dus lekker tekenen, knutselen of verzin een eigen spel. Je zult zien dat je hoofd hierna een stuk lichter aanvoelt.

sporten-300x114En we gaan weer sporten!

Het is wetenschappelijk bewezen dat tijdens lichamelijke inspanning het lichaam een stofje aanmaakt dat je een gelukzalig gevoel geeft. Daarnaast stimuleer je de genezing van bepaalde delen van je lichaam. Hierdoor word je lichaam weerbaarder tegen ziektes en voel jij je ook een stuk beter en energieker! Zit je niet zo lekker in je vel? Trek je hardloopschoenen aan en ga een stuk rennen. Wedden dat je je binnen de kortste keren een stuk beter voelt?

Zonder je niet af

Als je even niet zo lekker in je vel zit, zal je niet zo snel willen afspreken met mensen. Dat is helemaal niet raar, maar het is wel iets wat je juist zou moeten doen om van dat rotgevoel af te komen! Probeer dus toch wat af te spreken met vrienden. Je hoeft dan helemaal niet naar een hele drukke plaats te gaan of met onwijs veel vrienden af te spreken. Gewoon een middagje lekker met je vrienden thuis zitten is ook prima. Lekker praten en gewoon wat lachen zijn de beste ingrediënten om je weer wat plezier in het leven te geven.

Wat moet ik doen als ik zo somber blijf?

Soms komt het echter voor dat je zelf gewoonweg niet van dat gevoel af kan komen. Het kan dan mogelijk zijn dat je lichaam bepaalde vitamines of stoffen mist. Bij langdurige somberheid is het dan ook ten zeerste aan te raden om een afspraak te maken met je huisarts. Als er geen duidelijke reden achter je somberheid zit, zal hij je hoogstwaarschijnlijk bloed laten prikken. Het kan echter ook zijn dat er meer achter je somberheid zit. Pas dan ook op dat je geen depressie aan het ontwikkelen bent en vraag tijdig om hulp! Schaam je hier niet voor. Iedereen heeft wel eens hulp nodig om uit een moeilijke periode te komen.

Dit vind je misschien ook leuk...