In 5 stappen milieubewust leven

Milieubewust en “eco-friendly” leven is belangrijk. Met z’n allen zijn we verantwoordelijk voor ons milieu. Zoals je altijd hoort en leest; iedere kleine milieubewuste bijdrage in je dagelijkse leven telt. Wij geven je graag vijf eenvoudige, haalbare tips om milieubewuster te leven.

LED lampen: zuinig en duurzaam

LED verlichting is enorm veel zuiniger en stroombesparender dan gloeilampen of halogeenverlichting. Voor eigenlijk ieder huishouden geldt: vervang alle lampen in LED lampen en je kan tot wel 150 tot 200 euro per jaar besparen. En dan ben je er nog niet: LED lampen gaan tot wel 20 keer (!) zo lang mee als ouderwetse lampen. Tel uit je winst! En je merkt er niets van, want LED lampen hoeven niet op te warmen, zoals spaarlampen bijvoorbeeld, en je vindt ze gewoon in alle gangbare aansluitingen zoals E 14 of E 27.

Douchecap!

Douchen is heerlijk. Vooral lekker lang onder de warme straal staan tijdens de zomermaanden is bij veel mensen populair in de winter. Maar we leven in Nederland met 17.000.000 mensen; als íedereen zich aan 5 minuten douchen per dag zou houden, zouden we tot wel 50% besparen op het waterverbruik. En tja, niet overal ter wereld is zuiver water vanzelfsprekend… om bij te dragen aan minder waterverspilling zou je thuis een douchecap kunnen regelen. Dat betekent dat iedereen maximaal 5 minuten per dag mag douchen. Geloof ons: het went!

A++ vriezers en koelkasten

Koelkasten en diepvriezers zijn goed voor ruim 15 tot 20% van het stroomverbruik in huis. Schaf je een (nieuwe) vriezer of koelkast aan? Neem dan bij voorkeur een A++ of A+++ model; deze verbruikt namelijk zo min mogelijk energie. Goed voor milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee! Zet je vriezer of koelkast bovendien niet pal naast de verwarming en ontdooi de vriezer regelmatig.

a++
Dikke truien

De verwarming een tandje lager zetten kan best, als je maar niet met je longsleeve van katoen de winter probeert door te komen. Vind je dikke truien niet fijn? Koop dan op z’n minst één sweater die je iedere avond aantrekt. Zo kun je de verwarming in huis op 20 of 21 zetten, in plaats van op 22 of 23. Dat scheelt aanzienlijk op jaarbasis!

Wasmachine op lage temperaturen

Eén van de grote energieverbruikers in huis is de wasmachine. Probeer zoveel mogelijk op lage temperaturen te wassen. Droog je was zoveel mogelijk op een droogrek in plaats van met een droogmachine. Bijkomend voordeel: kleding die nooit in de droogtrommel gaat zal ook langer mee gaan. Lees hier meer tips om energiezuinig je kleding te wassen.

wasmachine

En? Welke tips ga jij gebruiken?

Dit vind je misschien ook leuk...